De Carmenère kennen we het beste van rode Chileense wijnen, en in mindere mate van de rode Bordeaux. Toch is de Carmenère van oorsprong een Franse druifsoort. In 1783 werd deze soort genoemd in het plaatsje Bergerac in de Dordogne-streek onder de naam Carmeynere.

Echter, de druif wordt inmiddels door Chilenen beschouwd als een autochtoon druivensoort en het is tegenwoordig een van de belangrijkste druivenrassen binnen de Chileense wijnbouw.

De geschiedenis van de Carmenère-druif

De Carmenère-druif heeft een vrij bijzondere geschiedenis. Deze druif werd vroeger namelijk in Frankrijk de rug toegekeerd, omdat dit een druif was die zeer gevoelig was voor ziekten zoals druifluis. Deze druif werd hard geraakt door de plaag die destijds heerste, maar was gelukkig al geëxporteerd naar Chili. Deze druifsoort werd echter geëxporteerd, denkende dat het de Merlot- druif betrof! Vorige eeuw kwam men er achter dat hun Merlot-wijngaarden toch niet voor 100% uit Merlot-druif bestond. Ze hebben dit lang stilgehouden, omdat dit als schandaal werd gezien. De Chilenen zagen echter ook de interessante kant van het verhaal. De Carmenère gedijt net als vele andere druiven uitstekend in het voorspelbare klimaat van Chili, vanwege zijn afgelegen liggen hebben druiven geen last van phylloxera. Buiten Chili wordt Carmenère nog steeds aangeplant in de Bordeaux alsmede in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Italië schijnt de Carmenère ook voor te komen, weer in de mix met Merlot-wijnstokken.

In geuren en kleuren

De Carmenère is een druifsoort die een krachtige manier van groei kent, de druiven zijn kenmerkend door hun blauwe kleur. Het is een laat rijpende druif, en geeft de wijnen een donkere kleur. De Carmenère geef de wijn een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan chocolade ook aan dit lijstje worden toegevoegd. Bij houtrijping, wat vaak wordt toegepast, kunnen daar eveneens peper, koffie, zoethout, cederhout en kruidnagel bij komen. De smaak is samen te vatten als kruidig/peperig, fruitig, aangevuld met een vleugje koffie en chocolade, en toch is de wijn zacht en rond te noemen.

Zelf ontdekken en proeven?

Ontdek de ruime keuze aan klassieke, bijzondere, gunstig geprijsde en exclusievere Carmenère-wijnen bij Wijnhandel Dikkers. Wij importeren van diverse wijnhuizen Carmenère-wijnen. Ga met ons op ontdekkingstocht. Kunt u moeilijk kiezen of is advies gewenst? Onze wijnkenners staan u graag te woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *