Het drinken van wijn is in Nederland net zo gewoon als het eten van aardappelen. Toch komen beide van oorsprong niet uit Nederland. Hoe is wijn in Nederland terecht gekomen? In dit blog een korte geschiedenis over de herkomst en verspreiding van wijn.

De oorsprong

De wijnranken die wij kennen, komen oorspronkelijk uit de Kaukasus. Het gaat om een wingerdsoort die Vitis vinifera heet. In het huidige Georgië zijn potscherven gevonden van 8.000 jaar oud waarop resten van wijn zijn aangetroffen. Het aangrenzende en vruchtbare tweestromenland dat Mesopotamië genoemd werd, verbouwde ook wijn. Dit is aangetoond bij opgravingen waar kruiken van 7.000 jaar oud zijn gevonden met wijnsporen.

Handelsgeest

Door de handelsgeest van de Mesopotamiërs is de kennis van wijnbouw verspreid richting het zuiden naar het toenmalige Levant, dat nu Libanon en Palestina is. Zij gaven de kennis weer door aan het oude Egypte. Sporen van wijnbouw zijn in Egypte teruggevonden van 5000 jaar oud. Naast deze sporen zijn ook afbeeldingen bekend waarin wijnbouw het onderwerp was.

Westwaarts

Ongeveer 4.000 jaar geleden is de druif in Griekenland aangekomen. Van daaruit is de kunst van het wijn maken overgestoken naar Zuid-Italië. De Romeinen namen deze kennis over en verspreidden het verder over de rest van Europa.

Romeinse erfenis

Het overgrote deel van de Franse wijngebieden dateert uit deze Romeinse tijd. In alle bezette gebieden plantten zij wijngaarden, waarmee de Romeinse legers van wijn konden worden voorzien. Hier is ook de methode ontwikkeld om wijn in houten tonnen te bewaren. Toen in de 5de eeuw het Romeinse rijk ineenstortte, werden de meeste wijngaarden verwoest door de Moren en Germanen.

Religieuze functies

Dankzij het christendom kwam de wijncultuur weer tot ontwikkeling. Elk klooster had in die tijd een eigen wijngaard voor de productie van miswijn. Wijn wordt door de christenen gezien als vervanging van het bloed van Jezus Christus. Maar al vanuit de oudheid zijn aan wijn – en andere alcoholische dranken – bovennatuurlijke krachten toegeschreven. Deze krachten zouden vrijkomen na het drinken van wijn. Ook beschouwden de Grieken wijn als het bloed van Dionysos en het drinken van wijn was daardoor een gewijde handeling.

Na het lezen van dit blog geïnteresseerd geraakt in wijn? Ons wijnhuis heeft wijnen uit de oude wereld, maar ook uit de nieuwe wereld. Bekijk ons assortiment of neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *