In november besteden we vanuit Wijnhandel Dikkers extra aandacht aan de wijnen in ons assortiment, die van Syrah-druiven zijn gemaakt. Graag vertellen we u iets meer over deze druivensoort. De druif Syrah wordt in sommige landen Shiraz genoemd. Deze druivensoort zou tijdens de Kruistochten naar Frankrijk zijn gebracht. Het gerucht gaat dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Echter, uit genetisch onderzoek is iets anders gebleken. De Syrah-druif komt voort uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk, namelijk Dureza en Mondeuse blanche.

Wat kenmerkt de Syrah-druif?

De Syrah-druif is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, vooral op niet té vruchtbare grond. Door de uitbundige groei van de wijnranken van de Syrah-druiven, moeten ze vaak worden gesnoeid. Als er niet voldoende gesnoeid wordt, verliezen de druiven aan aroma. Dat resulteer in flauwe, minder smaakvolle wijnen. Omdat de Syrah-druif sterk is, is die immuun voor de meeste plantenziekten. Een goed gecultiveerde Syrah-druif krijgt een dikke schil.

In geuren en kleuren

Daardoor krijgt de wijn zowel veel kleur als ook een flinke hoeveelheid tannine. Syrah-wijnen hebben een dieprode kleur en zijn erg krachtig en vol van smaak. De aroma’s van de Syrah zijn complex. U kunt er viooltjes, anjers en wilde kruiden in herkennen, maar ook chocolade tonen, drop, humus, zwarte kersen en bessen. Meestal kunt u een goede Syrah herkennen aan de typische kruidige, peperige geur en smaak en zonrijpe vruchten.

Toepassingen

Syrah wordt gebruikt als ‘cepage’ en als blend. De blend is ook wel bekend als ‘assemblage’. Een van de bekendste blends is de GSM-blend. GSM staat voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Oorspronkelijk komt deze blend uit het Franse Rhône-gebied. Intussen wordt deze combinatie over de gehele wereld gebotteld. Van de Syrah wordt ook droge rosé en mousserende wijn gemaakt.

Waar worden Syrah-druiven geteelt?

De Syrah is dé klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage in Frankrijk. Momenteel is de grootste producent echter Zuid-Australië. Met name in de gebieden Barossa Valley en McLaren Vale treft u deze druivensoort aan. Verder is de Syrah eigenlijk over heel de wereld succesvol. U vindt de Syrah-druivenranken ook in Italië, Californië, Argentinië, Zuid-Afrika, Spanje en in Chili.

Zelf ontdekken en proeven?

Ontdek de ruime keuze aan klassieke, bijzondere, gunstig geprijsde en exclusievere Syrah-wijnen bij Wijnhandel Dikkers. Wij importeren van diverse wijnhuizen Syrah-wijnen. Ga met ons op ontdekkingstocht. Kunt u moeilijk kiezen of is advies gewenst? Onze wijnkenners staan u graag te woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *