U geniet pas echt optimaal van uw wijn wanneer u het uit het perfecte glas drinkt. Wat veel mensen niet weten is dat ieder wijnglas speciaal is ontworpen voor een bepaald soort wijn. Bij het kiezen van een wijnglas zijn er een aantal kenmerken waar u rekening mee moet houden om de kwaliteit van de wijn te waarborgen. In dit blog vertellen wij u welke kenmerken dit zijn en welk type wijnglas u het best voor welk soort wijn kunt gebruiken.

Het materiaal

Bij het kiezen van een geschikt wijnglas kijkt u allereerst naar de helderheid van het glas. Wanneer een glas troebel is, is het voor u niet mogelijk om de kleur te beoordelen. De kleur van de wijn geeft veel informatie, zoals de leeftijd en de toegevoegde druifsoorten die verwerkt zijn in de wijn. Kies nooit voor een wijnglas gemaakt van zilver of tin. Deze materialen beïnvloeden de smaak van de wijn negatief.

Het formaat

De bol (de onderzijde van het glas) moet ruimte bieden aan de aroma’s die zich in de wijn bevinden. De wijn moet kunnen dansen (walsen) zonder dat er wijn over de rand van het glas verloren gaat. Het walsen zorgt dat de aroma’s vrijkomen, waardoor je deze kunt ruiken en zo de wijn kunt beoordelen.

De steel

Zorg dat u altijd een wijnglas kiest met een langere steel. Wanneer de steel (te) kort is, wordt u gedwongen om de kelk vast te pakken. Daardoor beïnvloedt u met uw lichaamstemperatuur de temperatuur van de wijn. Ook de geur van de wijn kan hierdoor veranderen, bijvoorbeeld wanneer u net uw handen heeft gewassen met een sterk ruikende zeep.

Mousserende wijnen

Mousserende wijnen, bijvoorbeeld cava of champagne, vragen om een flûte. Dit is een glas met een lange kelk. Gebruik voor deze wijnen nooit een coupe. De bovenkant is smaller dan bij reguliere wijnglazen, om zo de blootstelling aan de lucht te minimaliseren. Wanneer de mousserende wijn in een coupe wordt geschonken, gaan alle bubbels die met zo veel vakmanschap zijn toegevoegd aan de wijn direct verloren. De wijn verliest daardoor haar charme.

Rode wijnen & witte wijnen

Rode wijnen verdienen een groter glas met een ruime kelk, witte wijnen een kleiner glas met een kleinere kelk. Rode wijnen bevatten meer aroma’s, waardoor een grotere kelk is vereist. Kies bij witte wijn niet voor een te klein glas, simpelweg omdat het minder aroma’s bevat dan rode wijn. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om meerdere formaten in huis te halen, zodat u de wijn in de verschillende glazen kunt ervaren.

Dessertwijnen en versterkte wijnen

Kies voor dessertwijnen en versterkte wijnen zoals een sherry voor een kleiner glas, zoals een waterglas. Dessertwijnen zijn over het algemeen vrij zoet, waardoor u er minder van drinkt. Door het kleine glas ruikt u de zoete kenmerken voor u deze proeft, waardoor de aroma’s minder belangrijk zijn.

Wijnadvies gewenst?

Er zijn dus een aantal elementen waar u rekening mee dient te houden wanneer u uw geliefde wijn een mooi plekje geeft in uw huis of opslag. Heeft u behoefte aan een wijnadvies? Het team van Wijnhandel Dikkers staat voor u klaar. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen: hetwijnpakhuis.nl, oaksuprime en Bordeaux.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *