Nu de maatschappelijke verantwoordelijkheid is doorgedrongen tot alle lagen van de samenleving, is de consument steeds vaker op zoek naar het verhaal achter een wijn. Een goed verhaal levert sympathie op van de eindgebruiker, die daarbij op zoek is naar de kleineren wijnhuizen met een kleinere opbrengst. Ook de klassieke varianten van een wijn stijgen in populariteit. Omdat we het drinken van alcohol over het algemeen steeds meer matigen is het motto: als u wijn drinkt, doe het dan goed!

De trend zet door

Het zal u niet ontgaan zijn; biologische wijnen zijn nog altijd in opmars. Het aanbod én de beschikbaarheid van deze wijnen wordt in Nederland dan ook steeds groter. Ook wij van Wijnhandel Dikkers dragen hier ons steentje aan bij met mooie merken als Mirabueno en Karl Pfaffmann.

Naast de biologische wijnen, zien we in 2020 ook steeds meer veganistische- en natuurwijnen verschijnen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? We leggen het u graag uit!

.

Wat is biologische wijn?

Binnen de Europese Unie is er slechts één wettelijk bepaald certificaat verkrijgbaar voor biologische producten. Dat is het groene logo met daarop een blad van witte sterren. Er wordt landelijk streng toezicht gehouden op bedrijven die beweren biologische producten te produceren of te importeren. In Nederland wordt dit gecontroleerd door de organisatie SKAL.

Sinds januari 2011 is het mogelijk om wijnen te certificeren als biologisch. Voor die tijd was het

enkel mogelijk om op de fles te vermelden dat de wijn gemaakt was van biologisch gecertificeerde druiventeelt. Een biologisch gecertificeerde wijn is dus niet alleen gemaakt van biologische druiven, maar ook het vinificatie proces van de wijn is volledig biologisch.

Biologische wijnbouw is een filosofie waar steeds meer boeren in geloven. Het houdt onder andere in dat de wijnranken niet bespoten mogen worden met pesticiden en dat de boer geen kunstmest mag gebruiken om zijn grond te verrijken. Het is belangrijk voor de kwaliteit van de wijnen dat er een goede balans is in de biodiversiteit van de grond. Om de bodem van voldoende voedingsstoffen te voorzien, worden er als alternatief voor kunstmest vaak planten tussen de wijnranken geplant.

Ook het vinificatie proces van de wijn wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Zo zijn biologische wijnmakers bijvoorbeeld gebonden aan regelgeving betreffende het toevoegen van conserveringsmiddelen als sulfiet. Een wijn produceren zonder sulfiet is echter niet mogelijk. Dat komt omdat sulfiet van nature voor komt in wijn.

Wat is natuur wijn?

Natuurwijn, ‘vin naturel’, is eigenlijk de tegenbeweging van de ‘vin industriel’. Om ervoor te zorgen dat er minder vinificatie fouten plaatsvinden bij het maken van wijn worden er hulpmiddelen toegevoegd zoals gisten, enzymen en stabilisatoren. Hierdoor verliezen de wijnen echter hun expressie en gaan ze steeds meer op elkaar lijken. Een natuurwijn is dus een wijn die allereerst biologisch verbouwd is (met of zonder certificaat) en met de hand geplukt wordt. Vervolgens mogen er tijdens de vinificatie geen chemicaliën worden toegevoegd, alleen maar wilde gist cellen gebruikt worden, mogen de zuurgraad en het suikergehalte niet aangepast worden en mag de wijn niet of minimaal gefilterd worden.

Omdat deze boeren doorgaans weinig vertrouwen hebben in de Europese wetgeving is er geen officieel certificaat voor natuurwijnen.

Wat is vegan wijn?

Bij de term ‘vegan’ horen wij u al denken: ‘zijn niet alle wijnen vegan?!’. Het antwoord daarop is néé. Dit heeft te maken met het laatste proces van de vinificatie; het filteren. Jonge wijn zit namelijk vol met kleine moleculen als proteïne, tartraat en  tannine. Deze stoffen zijn alles behalve schadelijk, maar wij drinken onze wijn nou eenmaal het liefst kraakhelder. De wijnen moeten hiervoor gefilterd worden, dit wordt ook wel ‘klaren’ genoemd. Voor het klaren van wijn worden traditioneel gezien dierlijke eiwitten als caseïne, albumine, gelatine en vislijm gebruikt. Dus nee, wijn is niet standaard vegan.

Tegenwoordig zijn er veel wijnmakers die ervoor kiezen om een alternatieve methode te gebruiken bij het filteren van hun wijnen. Eén van deze manieren is het gebruik van natuurlijke eiwitten, hetgeen de wijn vegan maakt. Verder heeft de term ‘vegan’ geen invloed op de smaak of kwaliteit van de wijn. U kunt deze wijnen herkennen aan het vegan logo.

Alcoholvrije wijnen

We zijn steeds bewuster aan het leven: matigen met social media, meer aan jezelf denken en jezelf aandacht geven – je fit voelen! De drukte wordt soms teveel, alle afspraken en taken die je dag vullen.. Het zijn redenen om bewuster met je lichaam om te gaan en stil te staan bij de effecten van alcohol op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Deze punten staan wellicht aan de basis van de opmars van alcoholvrije wijnen.

Nu zullen de echte wijnkenners naar alle waarschijnlijkheid minder snel volledig alcoholvrij gaan drinken, maar dit neemt niet weg dat de vraag hiernaar ongelofelijk gestegen is. Alcoholvrije- danwel arme dranken maken dat het genietmoment kan blijven bestaan, maar met een gematigd alcoholgebruik.

Wanneer mag een wijn alcoholvrij genoemd worden?

Het is wettelijk bepaald dat een wijn alcoholvrij genoemd mag worden wanneer de wijn maximaal 0.05% alcohol kan bevatten. Dit betekent dus niet dat het er daadwerkelijk in zit, maar de kans is aanwezig dat de wijn sporen van alcohol bevat. .

Na het lezen van dit blog geïnteresseerd geraakt in wijn? Ons wijnhuis heeft wijnen uit de oude wereld, maar ook uit de nieuwe wereld. Bekijk ons assortiment of neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *