De eerste hittegolf van 2017 is een feit. De terrassen stromen vol en de barbecues maken overuren. Volgens wijnkenners betekent dit dat het roséseizoen is begonnen. Deze frisse, fruitige wijn past goed bij het weer. Zalmroze wijnen zien er al gauw aantrekkelijk uit voor de wijnliefhebber. Welke wijnen zijn nog meer populair voor de zomer?

De evolutie van witte wijnen

Voorheen moest de witte wijn zeer intens en lekker zwaar zijn. Tegenwoordig gaat de voorkeur meer uit naar frisse, fruitige witte wijnen. Wijnen met een hout- of vanilletoast verdwijnen steeds meer uit beeld en maken plaats voor elegante, levendige witte wijnen. De Chardonnay en de Sauvignon blanc behouden hun populaire status, maar ook nieuwe witte wijnen krijgen een plekje in the spotlight. Een voorbeeld van zo’n vernieuwende witte wijn is bijvoorbeeld de Bienbebido Pulpo Albariño. Deze witte wijn heeft een strogele kleur met gouden en groene tinten. De wijn is heerlijk fris en heeft mooie fruitsmaken zoals appel, limoen en kruisbes. De bodemgesteldheid geeft de wijn mooie minerale tonen. Al met al prachtig in balans. De wijn is heerlijk fris in de mond, gemakkelijk door te drinken en heeft een spannende afdronk die uitnodigt tot een volgende slok.

Minder vraag naar ‘krachtige’ rode wijnen

Steeds meer mensen verliezen de voorkeur voor krachtige rode wijnen. Er is behoefte aan rode wijnen die minder robuust zijn. Tegenwoordig zijn de rode wijnen al speelser, frisser en bomvol fruit. Deze rode wijnen worden koeler gedronken, rond de vijftien graden. Dit realiseert u door de wijn een half uur voor het drinken uit de koelkast te zetten. Een voorbeeld van zo’n speelse, fruitige rode wijn is de Espiritu de Argentinia Classic Malbec. Deze rode wijn bevat bloemige geuren van viooltjes en kenmerkt zich als een ware fruitexplosie. Ook bevat de wijn zachte tannines en smaken van chocolade, zwarte kersten, truffels en koffie. De wijn smaakt zacht in de mond en heeft een medium body.

Minder bekende wijnen

Bij wijn drinken gaat het om genieten en een gevoel van luxe. Dit maakt dat ‘boetiekwijnen’ in trek zijn bij de consument. Dit zijn wijnen die op kleinere schaal worden geproduceerd door wijnboeren. Deze wijnen hebben opvallende etiketten. Voorheen werd dit niet als belangrijk ervaren, maar tegenwoordig gaat het niet enkel meer om de smaak van de wijn. De wijn moet omhuld zijn door een mooie fles met een opvallend, modern etiket.

Biologische wijnen

Mensen houden zich momenteel veel bezig met de natuur en biologische producten. Deze trend zorgt ervoor dat er een stijgende lijn zichtbaar is in de verkoop van biologische wijnen. Maar wanneer is een wijn biologisch? Biologische wijnen zijn afkomstig van biologische, biodynamisch werkende wijnbouwers waar geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en pesticiden. Een voorbeeld van zo’n heerlijke, biologische wijn is de Coté Levant van Domaine Le Novi. Deze wijn heeft in de neus mooie tonen van perzik, aardbeien en lichte kruiden. Een mooie verhouding tussen mineralen en frisse tonen van citrus en rode bessen.

Wijnadvies gewenst?

Bent u nog op zoek naar heerlijke wijnen voor uw gasten waarmee u aansluit op de wijntrends voor deze zomer? Het team van wijnhandel Dikkers helpt u graag bij het selecteren van de meest geschikte wijnen. Neem gerust  contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *